Turgutlu Şifa Medikal

Turgutlu Şifa İşitme Cihazları

  • Ostomi ile Yaşam - 02/05/2014
  • Her yıl binlerce kişi ostomi ameliyatı geçirmektedir. Tıbbi sebepler ne olursa olsun, ostomi ameliyatı olacak olan herkesin kafasında birçok soru ve kaygı vardır.
    Ostomi ameliyatının vücudunda yapacağı değişikliği önceden bilen ve ameliyat sonrası stoma bakımını öğrenen kişiler oluşabilecek değişik problemleri daha kolay aşabilmektedirler.
    Bu tür kişilerin ameliyat önce ve sonrası karşılaşabileceği bazı tıbbi terimleri anlayabilmesi, ameliyatın hangi organıyla ilgili olduğunu bilmesi de bu konuda yardımcı olacaktır.İşte bizler bu nedenle size sindirim ve idrar yollarının anatomik ve fizyolojik yapısıyla ilgili biraz bilgi vermek istedik.


    Sindirim Sistemimiz
    Yiyeceği çiğneyip yuttuğumuzda yiyecek yemek borusundan geçerek midemize iner. Enzimler olarak bilinen mide asitleri ve kimyasal maddeler yiyeceği sıvı bir karışım haline gelinceye kadar parçalarlar. Sıvı haldeki yiyecek karışımı midemizden ince bağırsağa gider.

    Yaklaşık 6 metre uzunluğundaki ince bağırsak sindirimin çoğunun yapıldığı yerdir. İnce bağırsak 3 kısma ayrılır. Birinci kısım oniki parmak bağırsağı (duedonum); ikinci kısım jenunum; üçüncü kısım ileumdur.Sıvı haldeki besin maddeleri (mineraller, vitaminler, proteinler, karbonhidratlar) ince bağırsaktan geçerken sindirilerek kan dolaşımına geçerler. İnce bağırsakta emilmemiş besin maddeleri ve sıvı artıklar ise kalın bağırsağa geçer.
    Kalın bağırsağa tıp dilinde kolon adı verilmektedir. Genellikle 1,5 metreuzunluğundadır. Kolonda lifli maddelerin, suyun emilimi gerçekleşir, artık kısım(dışkı) bağırsak hareketi oluncaya kadar tutulur(depolanır).
    Kolon 4 bölüme ayrılır: çıkan kolon, yatay kolon, inen kolon ve sigmoid kolon. Artık (dışkı) kısım kolonda ilerlerken gittikçe artan miktarda içindeki su emilir ve bir bağırsak hareketi olduğunda da kolondan rektuma gider ve anüs aracılığıyla vücudumuzdan atılır. Anal sfinkter olarak bilinen anüsteki bir kas bağırsak hareketimizi kontrol etmemizi sağlar.

    Üriner (İdrar) Sistem 

    Üriner Sistem (İdrar Sistemi) böbreklerle başlar. İdrar ya da sıvı atıklar böbreklerden süzülüp iki ince üreter denen kanallardan geçerek mesaneye (idrar kesesi) gider. İdrar akışı süreklidir. Mesane, idrarın bir sfinkter kası sayesinde boşalması gereken uygun zaman gelinceye kadar depolanmasını sağlar. Kişi idrara çıkacağı zaman sfinkter kasını gevşetir ve böylece idrar urethra denen idrar yolu vasıtasıyla vücuttan atılır.

     

    Kolostomi Nedir ? 
    Kolostomi, kolonun (kalınbağırsağın) hastalıklı kısmının alınıp geriye kalan kısmının ameliyatla karın ön duvarına dikilerek dışarıya açılmasıdır. Kolostominin görevi, dışkının bu yapay çıkış yoluyla stoma denen ağız kısmından dışarı atılmasını sağlamaktır.Bir kolostomide anüsteki gibi sfinkter kası bulunmaz, bu yüzden kolostomisi olan bir kişi bağırsak hareketlerini kontrol edemez. Dışkı devamlı çıkar. Bunun için kolostomili kişiler dışkıyı toplamak amacıyla, kullanıp atılabilen bir torba (kolostomi torbası) kullanırlar.Kolostomi ameliyatı sırasında kalın bağırsak karın duvarında açılan bir kesiden dışarıya ağızlaştırılır ki bu haline STOMA denir.Bir kolostomi kolonun çıkan, yatay, inen veya sigmoid bölümlerinde açılabilir ve bulunduğu yere göre isimlendirilir.

       
    Tabii ki stomanın açıldığı yere göre de dışkının kıvamı değişmektedir. Stoma anüsten ne kadar uzakta ise dışkı o derece suludur. Buna göre stoması sol tarafta olanlarda dışkı katı iken sağ tarafta olanlarda ise dışkı daha sulu olmaktadır.

    İleostomi Nedir ?

    İleostomi, ince bağırsağın ileum bölümünden itibaren karın ön duvarına açılmasıdır. Değişik nedenlerle kalınbağırsak ve rektumun ameliyatla tamamen alındığı ya da devre dışı bırakıldığında ileostomi açılır.İleostomisi olan kimsede, dışkı sfinkter kası olmadığından devamlı çıkar, kontrol edilemez. İleostomide dışkının sulu, normalden fazla ve yakıcı olduğu unutulmamalıdır.

    Ürostomi Nedir ?

    Ürostomi idrar borularının direkt veya indirekt yolla karın duvarına ağızlaştırılmasıdır. Üriterler direkt karın duvarına ağızlaştırılabilir (üretorostomi-direkt yol) ya da incebağırsak veya kalın bağırsaktan bir parça alınır. Bu kısa parça idrarın vücuttan atılmasında kanal olarak kullanılacaktır. Cerrah bu parçanın bir ucunu kapatır, idrar borularını bu bağırsağın içine yerleştirir, açık olan ucunu da karın duvarındaki kesiden dışarı ağızlaştırır (Stoma).
    Ürostominin sfinkter kası yoktur bundan dolayı kişi idrarını kontrol edemez ve idrar çıkışı devamlıdır.


    Günlük Yaşamınıza Dair Bazı Öneriler

    Koku – Gaz : Kolostomisi ve ileostomisi olan kişilerin en büyük kaygısı koku ve gazdır. Ancak üretilen torbaların artık daha kaliteli olması ve torbanın doğru bir şekilde kullanılması sonucu koku kesinlikle başkası tarafından hissedilmez. Ancak yine de koku ve gaz sizi endişelendiriyor ise yiyecek ve içeceklerinizi durumunuza göre ayarlamalısınız. Yediğiniz ve içtiğiniz besinlerin hangisinin sizde gaz yaptığını, hangisinin kokuyu arttırdığını kendiniz tespit etmeli ve bu besin maddelerini dietinizden çıkarmalı veya azaltmalısınız.Ayrıca yediğiniz besin maddelerinin hangilerinin sizde ishal veya kabızlık yaptığının tesbiti de önemli bir konudur. Bu amaçla size besin maddeleri hakkında biraz bilgi vermek istedik.

    Kokuyu arttıran yiyecekler :
    Lahana, karnabahar, yumurta, balık, sarımsak, soğan ve bazı baharatlar vb.

    Gazı arttıran yiyecek ve içecekler :
    Fasulye, lahana, karnıbahar, mısır, salatalık, mantar, bezelye, nohut, ıspanak, bira, soda, Kola vb.

    Dışkıyı katılaştırabilecek yiyecek ve içecekler :
    Elma, muz, şeftali, peynir, pirinç lapası, yoğurt, şehriye, patates püresi vb.


     Dışkıyı sıvılaştıracak yiyecek ve içecekler :

    Bira ve diğer alkollü içecekler, taze meyveler (muz, elma ve şeftali dışında), üzüm ve üzüm suyu, yeşil fasulye, erik veya erik suyu, baharatlı yiyecekler, ıspanak vb.

    Bu bilgilerin yanısıra beslenmenizle ilgili genel öneriler :
    • Dengeli beslenin.
    • Aşırı yağlı ve şekerli besinlerden kaçının.
    • Öğünlerinizin aynı zamanlarda ve uygun aralıklarla olmasına dikkat edin.
    • Günde en az 1,5-2 litre sıvı alın.
    • İleostomi veya Ürostominiz varsa bu sıvı miktarını arttırınız.
    • Tüm bu önerilere uyulması durumunda yakınmalarınız devam ederse lütfen doktorunuza başvurunuz.

     İlaç Kullanımı : Doktorunuza danışmadan hiçbir ilaç kullanmamalısınız. Doktorunuzun önerisine göre kullandığınız ilaçlar da dışkınızın veya idrarınızın rengini ve kokusunu değiştirebilir veya dışkının kıvamını da etkileyebilir. Böyle bir durumda heyecanlanmadan konuyu doktorunuza iletiniz.

     Çalışma hayatı ve yolculuk :Ostomi ameliyatlarından sonra iyileşme süresi 6-8 haftadır. Bu süre sonunda doktorunuzun kontrolünden sonra çok ağır bedensel hareketleri gerektirme-yen tüm işlerde çalışabilirsiniz. Ancak bu konuda doktorunuzdan kesinlikle onay almalısınız. Ostomili olmak yolculuğa engel değildir. Ancak bu konuda da bazı önerilerimiz olacaktır.

    • Kullandığınız ostomi ürünlerinden bir kısmını yanınıza alınız, tümünü valizinize koymayınız.

    • Gideceğiniz yerde kullandığınız ostomi ürün satıcısının adresini öğreniniz.
    • Emniyet kemerini stomanın altından veya üstünden bağlayınız.
    • Uçaklardaki hava basıncı torbanızı etkilemeyecektir.

    Egzersiz ve Spor : Ostomi sizin egzersiz yapmanıza veya bedenen aktif bir insan olmanıza engel değildir. Sert dövüş sporları ve halter dışında ameliyat öncesinde yaptığınız fiziksel aktivitelerinize devam edebilirsiniz.
    Ostomili insanlar ameliyattan önce olduğu gibi yüzebilir, su kayağı, kar kayağı yapabilir, golf, tenis, voleybol oynayabilir, yürüyüş yapabilir, denizcilik sporlarıyla uğraşabilirler
    Şunu unutmayınız ki, motorsikletle gezen, futbol oynayan, hatta planör ile uçabilen stomalı kişiler bulunmaktadır.

    Egzersiz ve spor konusunda da önerilerimiz olacaktır :


    • Yüzmeden önce torbanızı boşaltınız,
    • Tek renkli değil de şekilli mayo giyiniz.
    • Erkekler atletik korseler takabilirler,
    • Bayanlar külotlu çorap giyebilir, kuşak kullanabilirler,
    • Sauna veya buharlı havuz gibi sıcak suda torba yapışkanı gevşeyebilir, buna dikkat edin ve torbanızı değiştirin.

    Cinsel Yaşamınız : Ostomi ameliyatı bedende şekil değişimine neden olduğundan pekçok kişi seks ve cinsel yakınlık konusunun kabul edilebilirliği açısından endişelenirler. Ancak sorununuzu eşiniz yakından bilirse bu endişeniz zamanla kaybolacaktır.
    Ostomi ameliyatı doğal olarak her iki tarafı da etkiler bu yüzden her iki eş de buna kendilerini hazırlamalıdırlar. Anlayış ve iletişim en önemli unsurdur.

    İyi bir iyileştirme aşamasından sonra stomalı bir bayan çocuk sahibi olabilir. Eğer hamilelikle ilgili sorularınız olursa doktorunuza gitmekten çekinmeyin. Erkekler de stoma ameliyatından sonra baba olabilirler.

    Cinsel yaşamınıza dair önerilerimiz :
    • Cinsel ilişki öncesi torbanızı boşaltın.
    • Cinsel ilişki sırasında küçük bir torba veya stoma cap’ı takmayı tercih edin,
    • Eskisi gibi rahatlıkla banyo yapabilirsiniz. İleostomi ve ürostomisi olan kişiler stoma ürünlerini takılı bırakabilirler. Çünkü bu malzemeler su altında da vücuda yapışık kalabilmektedir.

    Stoma Bakımı : Stoma sanki insanın ağız içi gibi daima kırmızı ve nemlidir. Stoma sinir uçları yoktur. Bu nedenle ağrı verici değildir. Stoma özellikle çarpıldığında veya kuru malzemelerle (bez vs.) temas ettiğinde kolayca kanar. Kanama endişe verici olmamalıdır. Ancak kanama devam ederse doktorunuza müracaat etmelisiniz.
    Her kişinin stoması kendine hastır. Stomanız başka bir kişinin stomasından farklı olacaktır. Bu nedenle kullandığınız ürünlerde farklılık gösterebilmektedir.

    1- Stoma bakımında en önemli konu stoma etrafındaki derinin korunmasıdır. Bu amaçla ürün yapıştırılmadan önce su veya beyaz sabunla temizlenmeli ve çok iyi bir şekilde kurutulmalıdır. Temizleme amacıyla kolonya, eter, alkol, soba cilası gibi malzemeler kesinlikle kullanılmamalıdır.
    2- Temizleme bittikten sonra size önerilen özel bir durum yoksa torba cilde yapıştırılmalıdır.
    3- Stomalı kişi torbasını günde 2-3 kez boşaltmalıdır.
    4- Torbasını çıkartırken yapışkan kısmı yavaş yavaş kaldırmalı, ya da önceden ıslatıp (su ve adhesive remover ile) yapışkanlık özelliği kaybolduktan sonra çıkarılmalıdır.

    Kolostomi Torbası Değiştirme

     

    Bu bölümde ostomi (Kolostomi, ileostomi ve Ürostomi) ürünlerinin vucuda yapıştılması açıklanmıştır. Açıklamalar bilgilendirme amaçlıdır.Daha detaylı bilgi için Doktorunuza yada en yakın Hekimsan Destek noktasına başvurun.

     

    1.Malzemlerin Hazırlanması
    İşlemde kullanacağının Kolostomi torbası , makas ,pasta ,temizleme cleanserlerı vb. ürünleri hazırlayınız. Eski torbanın atılacağı koyu renkli çöp poşetini unutmayınız.

    2.Cildin Temizlenmesi
    Eski Torbayı dikkatlice çıkarıp , cildi tahriş etmeden fecez ve yapışkan atıklarından temizleyiniz. Cildi kurulayınız.Bu işlem sırasında Skin Cleanser kullanabilirsiniz.Detaylı bilgi için Ostomi Ürünleri/Aksesuarlar bölümüne bakınız



    3.Stomanın Ölçülmesi

    Stomayı stoma ölçer ile ölçerek uygun çapı belirleyiniz.Konuyla ilgili detaylı bilgi ostomi ürünü seçimi bölümünde bulunmaktadır.

    4.Adaptörün hazırlanması
    Eğer seçtiğiniz ürün hazır kesilmiş değil ise adaptörünüzü uygun ölçüde kesiniz.


    5.Adaptörün Pastalanması
    İhtiyac varsa stoma etrafını yada adaptörün iç bölümünü pastalayınız.Pastayı cilde sıvamayın sadece diş macunu kalınlığında uygulayın.
    Pasta adaptor ve stoma arasında açıkta kalan cildin fecez ve idrardan korumak için kullanılmaktadır.

    6.Adaptörün Yapıştırılması
    Adaptörü kuru cilde yapıştırın Yapıştırma sırasında adaptör yapışkanına değmemeye çalışın.Adaptör ısındıkça daha iyi tutacağından bir süre hafifce destek olarak kuvvetli yapışmayı sağlayın.

    7-Torbanın Takılması
    Torbayı Adaptörün körük kısmından destek alarak vücüda yapıştırın.Yapıştırma sırasında körük kısmını kullanmazsanız vucuda bası yaparak insizyonu(Ameliyat yeri) yaralayabilirsiniz.


    8.Klemp/Musluğun Kapatılması
    Kolostomi torbalarından çıkan klempi kapatınız.Ürostomi Torbalalarının musluğunun kapalı olmasına dikkat ediniz.


    Özel Durumlar

    Kemer

    Torbalarındaki veya Adaptörlerdeki kemer halkalarına takılabilen kemer yapışkana düşen baskıyı azaltarak rahat ve güvenli bir ortam sağlar.
     

    Medical Adhesive

    Terlemesi fazla olan ,yazın sıcak bölgelerde yaşayan yada uygunsuz stomalarda yapışma süresini arttırmak için kullanılır.Detaylı bilgiyi ürünler bölümünde bulabilirsiniz.


    Premium Pudra

    Stoma etrafı maserasyonlu ,sulanıyor ise torba yapışmaz bu durumda pudra kullnılmalıdır.Detaylı bilgiyi ürünler bölümünde bulabilirsiniz.

     Koku Giderici 

    Torbanın iç kısmının temiz kalmasına yardım eden, kanıtlanmış bir koku giderici ve torba yağlayıcı, Üst seviyede güven ve emniyet sağlar.
    -Lubrication(Kayganlaştırma) boşaltmayı kolaylaştırır ve torba durgunluğunu ve yapışkanlığını önlemede yardımcı olur.
    -Koku giderici, kokuyu etkisizleştirmeyi sağlar; parfüm veya maskeleme aracı değildir.

     

    Ostomi ürünleri Seçim Kılavuzu
    Stomanıza uygun bir ostomi ürünü seçerken aşağıdaki kurallara dikkat edilmelidir.

    1.Stomanın Durumu:


    a.Çapı: Stoma çapı bir stoma ölçer ile ölçülmelidir. Genelde stomaya değmeden girebilen en küçük çaptaki ürünü tercih etmeliyiz.

    b.Yuvarlak mı:Eğer yuvarlak ise hazır kesilmiş ürünleri tercih etmeliyiz. Ama stoma oval yada daha başka bir şekilde ise stomaya torba takıldığında etrafındaki açıklıklar dan sızan fecez cilde zarar verebilir. Bu durumda kesilmemiş ürünleri tercih etmeliyiz. Ürünleri daha önceden kesip hazırlarsanız. Torba değiştirme işlemi sırasında olabilecek gereksiz hataları engellersiniz.
    c.Stomanın yeri ve Derinliği:Eğer Stoma cilt yuzyinden 1-1,5 cmyukarıda ise ve düzgün bir cilt yapısı varsa düz adaptörleri tercih edebiliriz. Ancak stoma cilt yüzeyinde , daha içeride yada vucud katlanma bölgesinde ise konveks ürünleri tercih etmek daha güvenlidir.

    d.Ostomi Şekli:Eğer hasta kolostomili ise düz ürün kullanılabilir. Ancak Ürostomi ve ileostomide konveks ürün kullanmak daha güvenli olacaktır.

    2.Hastanın Durumu 
    a.Sosyal Yaşantısı:Eğer hastamız çalışan ise sosyal konumu gereği torba boşaltma gibi işlemleri gerçekleştiremiyor ise kapalı torblarımızı kullanabilir. Bu sayade sadece 1 dakikada adaptöründen torbayı çıkartıp yenisini takması yeterli olur. Eğer ürünün kabarıklığından rahatsızlık duyoyorsa , kıyafet altından belli olmayacak ince ürün isterse tek parçalı kapalı torbaları kullanabilir.
    b.Hastanın kendine yetmesi:Eğer hasta kendine yetmiyorsa stoma bakımında sürekli yardım gerekiyorsa ikili sistem adaptörlü ürünleri tercih etmeli bu sayede sadece adaptör değişimi sırasında hastanın yardıma ihtiyacı olacak hasta kendi kendine adaptöre torbayı takabilecektir.
    c.Stoma bakımı için ayırabileceği süre:Eğer hasta stoma bakımı için her gün 15-30 dakika süre ayıramıyorsa ikili sistemi tercih etmeli .Böylece hergün stoma bakımı yapmasına gerek kalmaz günlük sadece torbasını değiştirir İki yada üç gunde birde stoma bakımı yaparak adaptörunu değiştirir.

    Sıkça Sorulan Sorular

     

    Ostomi Hastaları gerek operasyon sırasında gerekse sonraki hayatlarında karşılaştıkları soruları bu bölümde derlemeye çalıştık.

    NASIL BANYO YAPABİLİRİM?
    Banyonuzu ayakta duş şeklinde torbalı veya torbasız yapabilirsiniz. Eğer banyonuzu torbasız yapıyorsanız lif veya kese yapmaktan kaçınmalısınız. Banyo sonrası stoma bakımı yapılıp adaptör torba takılmalıdır. Torbalı banyo yapıyorsanız, torbanızın içine su geçmemesi için banyo filtrenizi takıp banyonuzu yapabilirsiniz. Banyo yapıldıktan sonra tekrar eski filtrenizi takabilirsiniz. 


    TORBA KULLANIYORUM DIŞARIYA KOKU ÇIKACAK DİYE KORKUYORUM.
    Kullandığınız kolostomi torbaları koku geçirmezler.Filtresini düzenli değiştirip torbanın temizliğini (boşaltma, değiştirme) yaptığınız sürece koku dışarıya çıkmayacaktır. Kokuyu engellemek için yediğiniz yiyeceklerede dikkat etmeniz gerekir. Kokuyu arttırıcı yiyecekleri ( balık, baklagiller, salatalık, yumurta, soğan, lahana, yeşil sbzeler) size uygun zamanlarda tüketebilirsiniz.


    GAZ ÇIKIŞINDAKİ SESTEN RAHATSIZ OLUYORUM. NE YAPABİLİRİM?
    Gaz çıkışındaki sesi engellemek için ga
    z oluşumunu arttıran durumlardan kaçınmanız gerekir. Yemek yerken gıdaların iyi çiğnenmesi, uzun süre aç kalınması, yemek yerken hava yutulmasına neden olan hızlı ve ağzı açık yemek yeme, yemek yerken konuşma, gaz oluşumunu arttıran gıdaların fazlaca tüketilmesi (baklagiller, balık, yumurta) gibi durumlardan uzak durulması, düzensiz ve sık gaz çıkarmanızı engelleyecektir.


    TORBAMLA DENİZE GİREBİLİRMİYİM?
    Torbanızla denize girebilirsiniz. Torbayla denize girerken torbanızın boşaltılması veya değiştirilmesi gerekir. Ayrıca mayo seçiminde bayanlar bikini yerine tek parça mayoları, erkekler şort tipi mayoları seçebilirler.Torba yerine stoma cap gibi özel ürünleride tercih edebilirsiniz. 


    TORBAMLA NAMAZ Ve ORUÇ İBADETİMİ NASIL YAPARIM ?
    Stomalı kişiler dinen mazeretli sayıldıkları için namaz kılarken stomalrından gelen dışkı ve gaz namaz kılmalarında sakınca yaratmamaktadır. Stomadan gelen gayta kontrol edilmediği için namaza başlamadan önce torba eğer doluysa boşaltılmalıdır. Stomalı kişiler her namaz öncesi abde
    st almalıdır.


    Stomalı hastaların oruç tutması bazı sıkıntılara neden olabilir. Kolostomili hastalarda uzun süre aç kalınması nedeniyle kolondaki sıvı azlığına bağlı olarak kabızlık ve bulantı, ileostomili hastalarda fazla sıvı kaybetmeye ve uzun süre susuz kalmaya bağlı dehidrasyona neden olabilir. Oruç tutmadan önce mutlaka doktornuzla görüşmeli ve izni olmaksızın oruç tutmamalısınız.

    TORBAMLA YOLCULUK YAPABİLİRMİYİM?
    Seyahat konusunda herhangi bir kısıtlama yoktur. Seyahat ederken yanınıza muhakkak yedek ostomi ürünlerinizi alınız. Seyahata çıkmadan önce torbanızı boşaltınız veya değiştiriniz. Uçakla seyahat eden yolcularda basınçtan 
    dolayı gaz çıkışı fazla olabilir endişelenmeyin.


    CİNSEL YAŞAM
    Stomanız normal cinsel yaşantınızı sürdürmeye engel değildir. Cinsel ilişki öncesinde torbanızı boşaltınız veya değiştiriniz. İsterseniz stoma cap' li tercih edebilirsiniz. Duş alıp parfüm kullanabilirsiniz. Rahat ettiğiniz uygun pozisyonları tercih edebilirsiniz. 


    Cinsel ilişki isteğinde azalma ve cinsel ilişki sırasında ağrı hissedebilirsiniz. APR (Abdominoperineal Rezeksiyon) yapılan ameliyatlarda kalıcı cinsel güçsüzlük (empotans) yaşabilirsiniz. Cinsel ilişki ile yaşayacağınız sorunlarda doktornuza başvurabilirsiniz.

    SPOR YAPABİLİRMİYİM?
    Ameliyatta 1,5 – 2 ay sonra spor yapabilirsiniz. Düzenli olarak hafif sporlar veya yürüyüş yapabilirsini
    z. Halter, boks, güreş gibi ağır sporlardan uzak durmalısınız. 


    ÇOCUK SAHİBİ OLABİLİRMİYİM?
    Stomalı kadınlar isterlerse hamile kalabilirler. Ancak hamilelik esnasında büyüyen karın nedeniyle stomanın genişliği artabilir ve stoma yerini görmek zorlaşabilir. Böyle bir durumda stoma bakımı yaparken eşinizden yardım alabilir yada bir ayna yardımıyla bakım yapabilirsiniz. 

    Sevda Sezgin'in ilginç öyküsü                         

    İzmir'li Sevda hanım kolostomi ameliyatı geçirdikten sonra gerçekleştirdiği doğumu bize anlattı.Bizde bu bilgiyi sizlere ulaştırmak istedik..

    1994 yılı başlarıydı.Daha önceleri, gaz, karın ağrısı ve kilo kaybı ile başladı.29 Temmuzda evlenecektim.Düğün telaşından önemsemedim. Geçer diye düşündüm. Kasım ayında iyice kötülemiştim. Doktora gittiğimde Ülsaratif kolit olduğumu söylediler ve 1 ay boyunca hastanede yattım. 1 Mayıs 1997 yılına kadar tedavi oldum. Ama iyileşme sağlanamayınca ameliyat olmaya karar verdik. 

    2000 yılına kadar rektumun iyileşmesi için tedavi gördüm. Vücudum tedaviye cevap vermedi. 20 Eylül 2000 yılında ise rektumu alıp,ömür boyu kolostomi ile yaşamaya  başladım.

    Zaten üç yıldan beri yaşıyordum. Böyle bile olsa yaşamak çok güzel. Çünkü herşeyi yiyip içebiliyordum. Artık perhiz yoktu. Yasaklardan kurtulmuştum. Ama içimde bir şüphe vardı. 

    Kolostomili iken çocuk sahibi olabilirmiyim diye eşimle beraber beni ameliyat eden sn. Prof. Dr. Mustafa Korkuta gittik. Sorduğumuzda tabi ki neden olmasın dedi. Yanlızca normal doğum yapmamı söyledi. Tehlikeli olmadıkça. Dünyalar bizim oldu. Çok mutlu olduk. Doktorumuz bizi Prof. Dr.Aydın Özsarana yönlendirdi.Aydın beyle görüştüğümüzde sadece ayda 1 kilo almamı önerdi. Kolostomoli olduğun için sakıncalı olabilir dedi. 

    Ocak 2003 yılında hamile kaldığımda 68 kilo idim. Doğum yaptığımda ise 73 kilo idim. Sadece 5 kilo almıştım. 7 Ekim 2003 tarihinde doğum gerçekleşti. 

    Bu bir mucizeydi. 
    Adı da Tuana olacaktı. Tuana şu an 5 yaşında ve kreşe gidiyor. Çok mutluyuz. Tabi ki insanlar kolostomili iken hamile kalabilir ve çocuk sahibi olabilirler. En gerçek örnek ben ve çocuğumdur. Bu mutluluğu  herkesin tatmasını isterim. Çok güzel bir duygu. 

    Bu konuda yardımları dokunan sn. Prof Dr. Ahmet Musoğluna, sn. Prof. Dr. Mustafa Korkuta, sn. Prof. Dr. Aydın Özsarana teşekkürü bir borç biliriz. 

     


    STOMALI HASTALARDA İLAÇ KULLANIMI
    Doktor önerisi olmadan ilaç kullanılmamalıdır. Bazı ilaçlar stoma fonksiyonlarını etkiliyebilir. Örneğin ağrı kesiciler ve alerji ilaçları kabızlığa, antibiyotikler isale ve yeşil gri renkli dışkıya, demir hapları dışkının siyah renkte olmasına neden olur.

     

    Duyuru Arşivi

  • İşitme Cihazı Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
  • Ostomi ile Yaşam



  • Döviz Bilgileri
    AlışSatış
    Dolar32.237032.3662
    Euro34.794534.9339
    Hava Durumu
    Saat